De regels voor het uitlaten van honden in Eindhoven, en in Koudenhoven in het bijzonder, zijn helder en duidelijk:

  • Binnen de bebouwde kom moet de hond aangelijnd zijn.
  • Honden zijn verboden op kinderspeelplaatsen en in zandbakken.
  • Hondenpoep moet je altijd zelf opruimen.

Bij gevaar of hinder met loslopende honden in Koudenhoven kunt u een melding doen bij de wijkagent of stadstoezicht. Een melding of aangifte*) beschrijft wat er waar en wanneer is gebeurd, indien mogelijk met aanvullend bewijs. Voorbeelden van aanvullend bewijs zijn getuigen, een verklaring van de dokter of dierenarts als u of uw hond letsel heeft opgelopen door een andere hond, of een foto of filmpje van het gebeuren of van het letsel. De politie maakt van een melding altijd een dossier aan dat naar de gemeente wordt gestuurd. Afhankelijk van de ernst en frequentie van het gevaar of hinder kunnen door politie of gemeente maatregelen opgelegd worden.

Politie en stadstoezicht kunnen bekeuren wanneer zij de overtreding zelf “op heterdaad” vaststellen.

Honden mogen wel los lopen op losloopterreinen. Op zo’n grasveld, vaak afgeschermd door een hek of haag, mogen honden los rennen en spelen. Op deze kaart staan de plekken in Tongelre aangegeven waar honden los mogen lopen. In Koudenhoven is geen losloopterrein.

Zie ook de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), artikel 2:57; 2:58 en 2:59.

*) Een aangifte is een vraag om strafvervolging. Na een melding wordt de hondenbezitter aangesproken maar volgt geen strafvervolging.